Buffalo csirkeszárnyak kéksajtos mártogatóssal

A csirkeszárny egy olcsó, könnyen beszerezhető alapanyag, viszont iszonyatosan jó kaja tud lenni, ha megfelelően készítjük el. És nagy ördöngősség ebben az elkészítésben nincs is, egyszerűen csak valami finom dologgal kell bemasszírozni, meg kell sütni és egy olyan partykaját kaptunk, amiből fejenként 15 darab alatt nincs megállás. Pont ilyen a buffalo csirkeszárny is, aminek klasszikus kísérője a kéksajtos márgtogatós.

Hozzávalók:

A buffalo csirkeszárnyhoz:

  • 12 db. csirkeszárny
  • 50 g vaj
  • 205 g sűrűbb chiliszósz
  • 1 tk. fokhagyma granulátum
  • 2 tk. cayenne bors
  • 1 ek ecet / almaecet
  • só, bors

A kéksajtos mártogatóshoz:

  • 2 dl tej
  • 1 fél citrom leve az íróhoz
  • 500 g kéksajt
  • 2 ek. tejföl
  • 1,5 ek. majonéz
  • fél lime, vagy citrom leve
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • 2 db répa
  • 2 db szárzeller

img_6296_1

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra, majd előkészítjük a csirkeszárnyakat a minél tökéletesebb, minél omlósabb eredmény elérése érdekében. A szárnyakat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd sózzuk, borsozzuk és fóliával letakarva berakjuk a sütőbe 30 percre. Közben elkészítjük a buffalo szószt.

A vajat megolvasztjuk egy lábasban, majd hozzáadjuk a chiliszószt, a fokhagymagranulátumot, az ecetet, majd sózzuk, borsozzuk és alacsony lángon addig kevergetjük, amíg egy selymes állagú mártást nem kapunk belőle.

A kéksajtos mártáshoz első körben szükségünk lesz egy kis íróra, amit az angolszász kultúrkörben buttermilk néven bármikor beszerezhetünk a közértekben, nálunk viszont más a helyzet, íróhoz nem igazán lehet hozzájutni. Az ál-író előállítása ugyanakkor roppant egyszerű: 2 dl tejbe facsarjuk egy fél citrom levét, kicsit elkeverjük és félretesszük pár percre. Ha a tejnél valamivel sűrűbb állagú, a pohár falán jobban megtapadó cuccot kaptunk végeredményül, akkor már kész is van a házi írónk. Ezt beleöntjük egy keverőtálba, hozzámorzsoljuk a sajtot, belekanalazzuk a tejfölt, a majonézt, belenyomjuk egy fél lime levét, sózzuk, borsozzuk. Összekeverjük és már készen is van.

A csirkeszárnyakat kikapjuk a sütőből és egy ecset segítségével (szilikonecset használata ajánlott, ha profik akartok lenni!) bevonjuk őket a buffalo szósszal. Visszarakjuk az egészet a 180 fokos sütőbe (fólia nélkül) kb. 15 percre és készre sütjük.

A sütőből kikapott csirkét még összeforgatjuk a maradék buffalo szósszal. A répát és az szárzellert vékony csíkokra vágjuk és készen is van az amerikai dinerek klasszikusa, a buffalo csirke.

(Forrás: Street Kitchen)

Leave a Reply