Igazi mexikói lazulás, már a készítés közben is úgy fogod érezni magad, mintha Acapulcoban épp triplaszaltót ugrottál volna egy sziklafalról. A szaftos steak, a brutál csípős salsa és a krémes sajtszósz így egyben bepuszilva pedig olyat üt, amire nem is számítottál.

Hozzávalók 2 személy részére:

  • 2 szelet (összesen kb. 30 dkg) marha felsál (más megfelelő húsrészekkel is érdemes kísérletezni)
  • Só, bors, őrölt koriander és fokhagymapor a hús fűszerezéséhez
  • 2 kaliforniai paprika
  • 1 kisebb lilahagyma
  • 3-4 levél római saláta (vagy jégsaláta)
  • 2 nagy, kb. 30 cm átmérőjű tortilla

A paradicsomos-chilis salsához:

  • 15 dkg koktélparadicsom (vagy sima paradicsom)
  • 1 csípős chili
  • 1 habanero (ha durva arc vagy)
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 fél vöröshagyma
  • 1 dl étolaj
  • Só, bors

A sajtszószhoz:

  • 15 dkg cheddar sajt
  • 1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
  • 2 dl tejszín

nezokep_2

Első lépésként klopfoljátok ki laposra a húst és fűszerezzétek meg. Tűzforró (!!!!) grill serpenyőben, kevés étolajon süssétek mindkét felét másfél-másfél percig. Közben küldjétek mellé a vékony csíkokra vágott kalifornia paprikát és azt is pirítsátok le. A megsült húst bugyoláljátok be alufóliába, így lesz omlós és szaftos. A paprikákat tegyétek félre.

Dobjátok össze a salsát: egy aprítógépbe küldjétek be a hozzávalókat és az egészet pürésítsétek össze. Már az illata is csíp, de ettől lesz jó!!

Csináljatok sajtszószt: vágjátok kockára a sajtot, dobjátok egy kisebb lábasba, szórjatok rá keményítőt és öntsétek nyakon a tejszínnel. Kis lángon kevergessétek, míg az egész szép krémessé nem válik. Ízlés szerint jöhet bele egy kis fokhagyma is, ha szeretitek.

Minden megvan, már csak össze kell rakni az egészet:

A serpenyőben hevítsétek fel a tortillát, tépkedjétek rá a salátaleveleket, és pakoljátok rá a vékony szeletekre vágott steaket (a fóliában lévő szaftot is borítsátok rá!). Kanalazzatok rá a salsából, szórjatok rá egy kis finomra vágott lilahagymát, aztán persze ne hagyjátok ki a grillezett paprikákat sem! Az egészet öntsétek le a még meleg sajtszósszal, tekerjétek össze és már lehet is falni.

(Forrás: Zé a konyhában blog)

Leave a Reply