Igazi mexikói lazulás, már a készítés közben is úgy fogod érezni magad, mintha Acapulcoban épp triplaszaltót ugrottál volna egy sziklafalról. A szaftos steak, a brutál csípős salsa és a krémes sajtszósz így egyben bepuszilva pedig olyat üt, amire nem is számítottál.
Hozzávalók 2 személy részére:
- 2 szelet (összesen kb. 30 dkg) marha felsál (más megfelelő húsrészekkel is érdemes kísérletezni)
- Só, bors, őrölt koriander és fokhagymapor a hús fűszerezéséhez
- 2 kaliforniai paprika
- 1 kisebb lilahagyma
- 3-4 levél római saláta (vagy jégsaláta)
- 2 nagy, kb. 30 cm átmérőjű tortilla
A paradicsomos-chilis salsához:
- 15 dkg koktélparadicsom (vagy sima paradicsom)
- 1 csípős chili
- 1 habanero (ha durva arc vagy)
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 fél vöröshagyma
- 1 dl étolaj
- Só, bors
A sajtszószhoz:
- 15 dkg cheddar sajt
- 1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő
- 2 dl tejszín
Első lépésként klopfoljátok ki laposra a húst és fűszerezzétek meg. Tűzforró (!!!!) grill serpenyőben, kevés étolajon süssétek mindkét felét másfél-másfél percig. Közben küldjétek mellé a vékony csíkokra vágott kalifornia paprikát és azt is pirítsátok le. A megsült húst bugyoláljátok be alufóliába, így lesz omlós és szaftos. A paprikákat tegyétek félre.
Dobjátok össze a salsát: egy aprítógépbe küldjétek be a hozzávalókat és az egészet pürésítsétek össze. Már az illata is csíp, de ettől lesz jó!!
Csináljatok sajtszószt: vágjátok kockára a sajtot, dobjátok egy kisebb lábasba, szórjatok rá keményítőt és öntsétek nyakon a tejszínnel. Kis lángon kevergessétek, míg az egész szép krémessé nem válik. Ízlés szerint jöhet bele egy kis fokhagyma is, ha szeretitek.
Minden megvan, már csak össze kell rakni az egészet:
A serpenyőben hevítsétek fel a tortillát, tépkedjétek rá a salátaleveleket, és pakoljátok rá a vékony szeletekre vágott steaket (a fóliában lévő szaftot is borítsátok rá!). Kanalazzatok rá a salsából, szórjatok rá egy kis finomra vágott lilahagymát, aztán persze ne hagyjátok ki a grillezett paprikákat sem! Az egészet öntsétek le a még meleg sajtszósszal, tekerjétek össze és már lehet is falni.
(Forrás: Zé a konyhában blog)