Igazi mexikói lazulás, már a készítés közben is úgy fogod érezni magad, mintha Acapulcoban épp triplaszaltót ugrottál volna egy sziklafalról. A szaftos steak, a brutál csípős salsa és a krémes sajtszósz így egyben bepuszilva pedig olyat üt, amire nem is számítottál.
Hozzávalók 2 személy részére:
2 szelet (összesen kb. 30 dkg) marha felsál (más megfelelő húsrészekkel is érdemes kísérletezni) // Só, bors, őrölt koriander és fokhagymapor a hús fűszerezéséhez // 2 kaliforniai paprika // 1 kisebb lilahagyma // 3-4 levél római saláta (vagy jégsaláta) // 2 nagy, kb. 30 cm átmérőjű tortilla
A paradicsomos-chilis salsához:
15 dkg koktélparadicsom (vagy sima paradicsom) // 1 csípős chili // 1 habanero (ha durva arc vagy) // 1 gerezd fokhagyma // 1 fél vöröshagyma // 1 dl étolaj // Só, bors
A sajtszószhoz:
15 dkg cheddar sajt // 1 púpozott teáskanál kukoricakeményítő // 2 dl tejszín
Elkészítés:
Első lépésként klopfoljátok ki laposra a húst és fűszerezzétek meg. Tűzforró (!!!!) grill serpenyőben, kevés étolajon süssétek mindkét felét másfél-másfél percig. Közben küldjétek mellé a vékony csíkokra vágott kalifornia paprikát és azt is pirítsátok le. A megsült húst bugyoláljátok be alufóliába, így lesz omlós és szaftos. A paprikákat tegyétek félre.
Dobjátok össze a salsát: egy aprítógépbe küldjétek be a hozzávalókat és az egészet pürésítsétek össze. Már az illata is csíp, de ettől lesz jó!!
Csináljatok sajtszószt: vágjátok kockára a sajtot, dobjátok egy kisebb lábasba, szórjatok rá keményítőt és öntsétek nyakon a tejszínnel. Kis lángon kevergess
étek, míg az egész szép krémessé nem válik. Ízlés szerint jöhet bele egy kis fokhagyma is, ha szeretitek.
Minden megvan, már csak össze kell rakni az egészet:
A serpenyőben hevítsétek fel a tortillát, tépkedjétek rá a salátaleveleket, és pakoljátok rá a vékony szeletekre vágott steaket (a fóliában lévő szaftot is borítsátok rá!). Kanalazzatok rá a salsából, szórjatok rá egy kis finomra vágott lilahagymát, aztán persze ne hagyjátok ki a grillezett paprikákat sem! Az egészet öntsétek le a még meleg sajtszósszal, tekerjétek össze és már lehet is falni.
(Forrás: Zé a konyhában blog)